Tillägg för textläsare är plug-ins för webbläsare som gör att du kan lyssna på skrivet innehåll i stället för att läsa det. De kallas också för TTS-appar (text to speech) och det finns många av dem tillgängliga. Vissa taluppläsare är gratis, medan vissa kräver en pengabaserad prenumeration, som Amazon Polly, IBM Watson och Microsofts Azure. Naturligtvis är de uppslukande läsare och erbjuder premiumröster.
Även om det kan verka bra att det finns mer än några TTS-tillägg där ute, gör det det svårare för människor att bestämma sig för vilka de ska använda. Därför är det viktigt att informera sig om deras för- och nackdelar innan du lägger ut dina surt förvärvade pengar. I det följande kommer vi att gå igenom deras ins och out, samt presentera dig för de bästa av dem.
Fördelarna med att använda textläsare
Det finns många anledningar till varför människor använder tillägg för textläsare. Det mest uppenbara är att de gör det möjligt för personer med lässvårigheter (t.ex. dyslexi) att konsumera skrivet innehåll på webbsidor. På grund av sin oförmåga att läsa ordentligt behöver dyslektiker, personer med nedsatt syn och personer som kämpar med ADHD all hjälp de kan få. Och med en app som läser högt för allt de vill läsa på nätet behöver de inte längre förlita sig på andra, mindre effektiva metoder.
Å andra sidan handlar fördelarna med textläsare inte bara om personer med funktionshinder. Apparna för textläsare är nämligen perfekta för studenter. Olika studier tyder på att lyssna på studiematerial är ett bättre sätt att förbereda sig inför tester och prov. Anledningen är ganska enkel. Att lyssna förbättrar materialets förståelse, särskilt om du gör det samtidigt som du läser. Men vänta lite. Det är inte allt.
En annan fördel med TTS-plugins är att de gör det möjligt för dig att verkligen multitaska. Medan appen transkriberar och läser upp text högt kan du ägna dig åt dina andra sysslor. Om du till exempel transkriberar din favorit e-bok kan du lyssna på den när du kör en lång bilresa. På samma sätt kan du lyssna på nyheter, Google Docs-dokument, Google Translate och e-postmeddelanden medan du springer en runda eller går ut med hunden. Med andra ord förvandlar text till tal-tillägg allting till en podcast.
Chrome-tillägg för textläsarappar
Eftersom Google Chrome är den mest populära webbläsaren idag är det logiskt att de flesta textläsarappar fokuserar på att utöka den. Naturligtvis finns det några som enbart fungerar i andra webbläsare som Firefox, men vi kommer inte att gå in på dem för tillfället.
Det sätt på vilket text-till-tals-appar fungerar i Google Chrome är enkelt. Du går bara till Chrome webbutik och skriver namnet på den app du letar efter. Om du till exempel skriver Speechify kommer den att dyka upp i sökfältet och du kan lägga till den i din webbläsare.
Hur du använder webbläsartillägget i Chrome beror på själva appen. De flesta kommer att ha en ikon i webbläsarens verktygsfält genom vilken du kan aktivera dem. Å andra sidan kräver vissa tyvärr långa handledningar och behörigheter, så de kommer inte att finnas med på vår följande lista.
De bästa textläsarapparna för Google Chrome är bland annat:
- Speechify – det överlägset bästa tillägget för text till tal i Chrome;
- Read Aloud – ett bra alternativ med öppen källkod för dem som har en liten budget;
- NaturalReader – en solid app för dem som inte har använt det första alternativet på den här listan;
- Talkie Text-to-Speech;
- Snap&Read.
Speechify
Som vi har sagt är Speechify den bästa textläsaren för Google Chrome. Dessutom är det den ledande text till tal-appen på andra webbläsare och plattformar. Anledningen till en sådan popularitet är dess högkvalitativa API och mångsidighet.
Speechifys programvara omfattar tre huvudkomponenter. Dessa är maskininlärning, avancerad artificiell intelligens och optisk teckenigenkänning. Tillsammans förvandlar dessa komponenter vilken digital text som helst till fullt hörbart tal.
När det gäller tal stöder Speechify mer än 30 språk och över 130 olika naturligt klingande röster. Japp! Du kan välja mellan manliga och kvinnliga röster, olika engelska dialekter och accenter (t.ex. brittisk, indisk och amerikansk engelska) samt röster som låter som kändisar också.
Ändå skulle antalet röstalternativ inte vara så fascinerande om användarna inte kunde växla mellan olika läshastigheter. Lyckligtvis är detta möjligt även med Speechify. Före eller under texttranskriptionen kan du snabba upp eller sakta ner AI-berättaren efter eget tycke och smak.
En annan fascinerande funktion i Speechify är att du kan använda en skärmdump eller ta ett foto av handskriven text och omvandla den till tal också. Allt detta tack vare en speciell OCR-magi som du inte hittar i andra populära appar.
Slutligen är det värt att nämna att Speechify inte bara fungerar på Google Chrome. Om du använder Safari på din Mac kan du lägga till tillägget där också. Dessutom körs det som en widget på din iOS- eller Android-smartphone eller surfplatta, och du kan ladda ner det från App Store eller Google Play.
Vanliga frågor
Finns det ett tillägg som läser högt?
SpeakIt är ett enkelt TTS-verktyg som läser upp text högt med en standardröst. När du har markerat texten klickar du bara på en knapp i verktygsfältet, så läser appen orden högt som uppspelning. För den som undrar kan SpeakIt läsa på mer än 50 språk och bokmärka passager.
Finns det en textläsare i Chrome?
Om du vill använda Googles Läs högt besöker du sidan du vill lyssna på, högerklickar på den markerade texten och väljer alternativet Läs högt i Chromes kontextmeny. Du kan också använda kortkommandon på tangentbordet som ALT+P, ALT+O, ALT+Komma och ALT-Period för olika funktioner som Uppspelning eller paus, Spola tillbaka och Framåt. Du kan också välja enskilda avsnitt – du behöver inte lyssna på allt.
Hur får jag en PDF att läsas högt?
Öppna PDF-filen med Adobe Reader och välj Visa skärm. När du har gjort det rullar du ner och väljer Läs högt. Om du väljer Aktivera högläsning kan du bestämma om du vill läsa endast den här sidan eller läsa till slutet av dokumentet.